torstai 29. elokuuta 2013

Maahanmuuttajista ja stereotypioista

Mitä sinun mieleesi tulee sanasta maahanmuuttaja? Somali? Pakolainen? Turvapaikanhakija? Kenties venäläinen tai virolainen? Viimeksi mainitut ovat lähimpänä totuutta (vaikka tietysti nuo muutkin ovat maahanmuuttajia). Suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa ovat virolaiset, toiseksi suurin venäläiset. Ja kun virolaisista osa on venäjänkielisiä, yleisin äidinkieli on venäjä. 

Somalialaisiakin olen toki opettanut. Aina silloin tällöin ryhmässäni on yksi tai kaksi somalialaista. Tässä ryhmässä heitä ei ole. Sen sijaan on puoli tusinaa venäläistä/venäjänkielistä, pari aasialaista, yksi afrikkalainen, yksi pohjoisamerikkalainen ja loput länsi- tai eteläeurooppalaisia. Useimmat opiskelijoista ovat suorittaneet kotimaassaan vähintään lukio- tai korkeakoulutasoisen tutkinnon. 

Yllätyitkö? Minä en. Useimmiten ryhmäni ovat tämäntyyppisiä. Tosin yleensä venäläisten ja aasialaisten osuus on suurempi. Urani alussa esimieheni kehotti valitsemaan joka ryhmään ainakin yhden vietnamilaisen tai thaimaalaisen. He tuovat ryhmään positiivista henkeä. Stereotypia tämäkin. Se pitää kyllä usein paikkaansa, mutta on niissä ryhmissä aina muualtakin tulleita aurinkoja. Persoonia, jotka pelkällä läsnäolollaan tuovat luokkaan iloisen ilmapiirin.

Somalialaisista pitää vielä mainita, että ei heissäkään ole mitään stereotyyppistä persoonaa. He ovat yhtä erilaisia kuin me muutkin. Joku on tosikko, joku vitsiniekka. Joku on ujo, toinen puhelias. Täytyy vain nähdä ihminen kulttuuritaustan takana.

2 kommenttia: