perjantai 13. kesäkuuta 2014

Heikkoudesta

Etsimme toisiamme vahvuudessa, kun meidän pitäisi kohdata toisemme heikkoudessa.
- Aino Suhola -

Kun viettää viikkokausia kotona sairastamassa, alkaa väkisinkin miettiä kaikenlaista. Helposti mieleen nousee syyllisyyden, masennuksen ja arvottomuuden tunteita. 

Toivottomuuskin pilkahtaa siinä vaiheessa, kun luuli jo pääsevänsä takaisin töihin, muttei päässytkään. Alkaa tuntea itsensä hyödyttömäksi olennoksi niin kotona kuin töissä. Toiset joutuvat venymään ja tekemään ne työt, jotka kuuluisivat minulle. 

Itkin viime viikolla lääkärissä sitä, miten vaikea on tunnustaa, että ei jaksa. Miten vaikea on myöntää, ettei pysty. Kun voisi jotenkin kieltäytyä sairastamasta. 

Ja heti perään tulee häpeä. Häpeä siitä, että kehtaan valittaa näin pienestä sairaudesta, kun toisilla ihmisillä on oikeasti vakavia sairauksia. 

Ihmisyys ei ole parkkipaikka vaan matka. Ja oleellista siinä matkassa on suostuminen kipuun.
- Aino Suhola -

Olenhan toki aina tiennyt, että olen hyväosainen. Olen perusterve, minulla on ihana perhe, olen koulutettu ja saanut hyvän työpaikan, jopa niin ihanan työn, että rakastan sitä. Silti jokainen meistä hyväosaisista taitaa tarvita välillä muistutusta siitä, että tämä kaikki voidaan ottaa pois milloin tahansa. Kannattaa olla kiitollinen siitä, mitä on. Nyt. 

Olen hyväosainen myös siinä mielessä, että minulla on hyvä työterveyshuolto, johon voin mennä valittamaan vaivojani milloin tahansa ja minut otetaan todesta. Ei tarvitse jonottaa terveyskeskuksessa eikä tapella hoitoa saadakseen.

Löysin eilen sattumalta aihetta koskevan videoblogin. Se rohkaisi minua tuntemaan vapaasti kaikkia niitä tunteita, joita oma tilanteeni nostaa pintaan. Jokainen ihminen on oikeutettu tuntemaan koko tunneskaalan laidasta laitaan, sillä jokainen suhteuttaa tunteensa siihen tilanteeseen, jossa elää. Jos en saisi tuntea surua tai toivottomuutta silloin, kun jollakin toisella asiat ovat vielä huonommin, en saisi tuntea niitä koskaan. Maailmastahan löytyy niin paljon pahempiakin paikkoja, ihmisillä on aina vaikeampiakin tilanteita elämässään. 

Ei minun tarvitse vertailla itseäni ja tilannettani muihin, vaikka toki aina yritän pitää mielessäni myös ne hyvät asiat, joista saan olla kiitollinen. 

Vaikka välillä kaipaan ymmärrystä ja sympatiaa, en silti missään tapauksessa halua, että ihmiset alkavat sääliä minua. Sehän olisi merkki siitä, että olen heikko. Ja heikkohan en halua olla... Eikä kukaan halua olla säälittävä.

Synkimpinä hetkinä mieleeni hiipii jopa kysymys siitä, mitenkähän pian muutun ei-toivotuksi työntekijäksi, josta ajatellaan, että "ei se kuitenkaan pysty hoitamaan sille annettuja hommia". Tähän astihan olen aina ollut se työpaikan luottohenkilö, joka hoitaa sovitut hommat hyvin ja ajallaan. Nyt puheeseeni on tullut epävarmuutta: "Nähdään huomenna, jos olen terve...", "Jos ei tule mitään..." jne.

Ehkä pelkoni kertookin siitä, miten itse suhtaudun heikkouteen. Tämä sairastelu onkin näpäytys minulle, että pysähdyn ja ymmärrän paremmin heikkoutta. Että ymmärrän, että olen sairastunut vahvuuteen ja milloin tahansa voin tipahtaa tästä (kuvitellusta) vahvan osasta heikon osaan. Niin kuin jokainen meistä, sinäkin. Vaikka kuinka hyvin huolehdin terveydestäni, en voi estää kaikkia sairauksia tulemasta.


Meistä on tullut turkistarhaeläimiä, joille on tärkeää, että karva kiiltää. Me bodaamme ja syömme ituja ja uskomme, että kun ruumis toimii ja vatsa, sielu tulee mopolla perässä.
- Aino Suhola -

Heikkouden keskellä olen huomannut senkin, että vaikka olen viime vuodet laiminlyönyt ystäviäni, heitä on vielä. Joku vielä välittää siitä, miten voin. Siitäkin olen kiitollinen.

Tässäpä samalta vloggaajalta toinen videoblogi, joka kuvaa hienosti myös sitä, mitä itse nyt ajattelen. Vaikka pelkään, mitä muut ajattelevat, kun tunnustan heikkouteni, haluan kuitenkin jakaa sen. Että jokainen meistä uskaltaisi olla vähän enemmän oma itsensä, vähän enemmän ihminen.

P.S. Sama on käynyt mielessäni kuin tuolla vloggaajalla. Mitä jos joku tuleva työnantajani googlaa minut ja löytää tällaista tekstiä, jossa paljastan heikkouteni. Olisiko niin, että jos se haittaa, se ei olekaan minulle oikea työpaikka?


Tänään hän on tärkein sille, jota eniten pelkäsi. Tänään hän riittää sille, jonka ennen uskoi vaativan itseltään mahdottomia. Tänään hän voi katsoa silmiin tärkeintään, itseään.
- Aino Suhola -

Lainaukset Aino Suholan teoksesta Rakasta minut vahvaksi (Atena).

6 kommenttia:

 1. Vahvuutta on nimenomaan myöntää oma heikkoutensa ja huomata, milloin tarvitsee tauon. Varsinkin, kun sulla on lapsi. Jos et pidä huolta omasta voinnistasi, et osaa kuunnella lapsesi vointiakaan tarkalla korvalla.

  Saa väsyä, ja silloin pitää levätä, eikä miettiä, mitä muut ajattelevat tai mitä kaikkea pitäisi jaksaa.

  Lähetän sulle lämpimiä halauksia, toiveikkuutta ja lempeyttä itseäsi kohtaan.

  (PS. Kätevää, kun on tuollaisia kaikenlaisia appsejä nykyään - voi nettailla ja laskea supistuksia napin painalluksella samaan aikaan :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Se tässä myös harmittaa, ettei voi tehdä lapsenkaan kanssa oikein mitään. Milloin ei voi ulkoilla, milloin puhua. Mutta senkin voi kääntää positiiviseksi - lapsen ja miehen on keksittävä keskenään tekemistä. ;)

   Jotenkin tämä kevät on mennyt aika sumussa. Katselin yhtenä päivänä kuvia tältä keväältä enkä olisi kyllä ilman kuvia muistanut monia juttuja. Eikä montaa tervettä päivää olla kotona oltu, joten hoitamatta on jäänyt monta kevääseen kuuluvaa asiaa kuten kesäkukkien hankkiminen ja leikkimökin siivoaminen. Mutta niitä en jaksa edes murehtia...

   Tärkeintä on nauttia yhteisestä ajasta silloin kun sitä on. Tässä on ollut pakko opetella sitä armollisuutta itseään kohtaan.

   Tsemppiä sinullekin ilmeisen lähellä olevaan koitokseen! <3

   Poista
 2. Hieno teksti jälleen kerran. En osaa muuta kuin todeta, että kovasti on meillä samanlaiset asiat pyörineet viime aikoina mielessä. Halauksia!

  -Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Joskus on hyvä kertoa, mitä mielessä liikkuu. Yllättäen monella muullakin saattaa olla samanlaisia mietteitä. Halit sullekin!

   Poista
 3. Lämpimiä ajatuksia <3 Olitpa osannut taitavasti pukea,sanoiksi...
  Onneksi saa luvan kanssa tuntea noita kaikkia tunteita...
  jotenkin olen vahvasti kokenut sen, että heikkouden kokeminen, täydellisyydestä irti päästäminen on ollut itselleni parasta mitä on tapahtunut...

  VastaaPoista
 4. Kiitos rohkaisusta, sitä tässä opetellaan. Kotona olen jo oppinut, töissä on vielä vähän opeteltavaa...

  VastaaPoista