maanantai 27. tammikuuta 2014

Loman muistelua ja suunnittelua

Hyvää huomenta! Tervetuloa Kodin kuvalehden lukijamatkan suunnittelukokoukseen. Minä olen Minna Matkanjohtaja. Te voitte ottaa omat nimilappunne tuolta pöydältä. 

Hyvä. Sitten voimmekin vähän tutustua toisiimme. 
- Kukas te olette? Ahaa, Lassi Laskettelija, te siis tykkäätte lomailla vuoristossa? 
- Ja täällä on Noora Nojatuolimatkailija. Jos on rahat vähissä, voi istua nojatuolissa ja lukea matkakirjoja tai katsella televisiosta matkaohjelmia. 
- Ahaa, täällä on Eero Eränkävijä. Te siis viihdytte metsässä, tykkäätte kalastaa ja istua nuotiolla. 
- Seuraavana on Veikko Valokuvaaja, jolla näyttääkin olevan jo kamera kädessä. Onpa kiva, että meillä on mukana innokas valokuvaaja. Voitte sitten varmasti jakaa muillekin kuvia matkan jälkeen. (Jne.)

Nyt kun olemme tutustuneet toisiimme, voisittekin etsiä porukasta viime vuoden matkakaverinne. Ottakaa tästä kortti. Toisella puolella on kysymyksiä, esim. Missä olit lomalla? Kenen kanssa olit lomalla? Mitä teitte lomalla? jne. Toisella puolella on vastaukset. Etsi kaveri, jolla on samat vastaukset. Hyvä, kaikki löysivät vanhan kaverinsa porukasta. - Missäs te olittekaan? Mitä teitte siellä? Entä tämä pari, missä te olitte?

Sitten haluat tietää, mitä kaverillesi kuuluu. Täällä  käytävässä on seinällä kysymyksiä: Mitä teit viime kesänä? Mitä teit viime viikonloppuna? ja Mitä teit eilen? Toisessa lapussa on vastaukset, kuten käydä uimaranta - grillata makkara - uida järvi. Lapun toiselta puolelta voi tarkistaa, menikö oikein.

Tervetuloa takaisin istumaan. Olette saaneet tällaiset matkaopaskirjat. Katsotaan sieltä muutamia ohjeita. Sivuilla 18-19 on erilaisia aikasanoja. Katsotaanpa. Mitä teit viime viikolla, viime vuonna, viime kuussa jne. Nyt haluat tutustua eri ihmisiin. Tule luokan keskelle ja kysele heiltä, mitä he tekivät. Sivulla 28 on kuvia, voit valita niistä tai keksiä itse lisää.

Hyvä, nyt olette vähän tutustuneet toisiinne. Pidetään pieni kahvitauko ja jatketaan sitten.

Nyt haluattekin muistella kaverin kanssa sitä viime vuoden lomaa. Tässä on paperi, jolle voitte kirjoittaa siitä. Paperilla on erilaisia asioita, joita tehdään ennen matkaa, matkan aikana ja sen jälkeen. Kirjoittakaa yhdessä, mitä teitte. Esim. soittaa matkatoimistoon - valita matkakohde ja hotelli... Näin: "Ensin soitimme matkatoimistoon. Valitsimme matkakohteen ja hotellin..." Laitan tästä vähän mukavaa pianomusiikkia soimaan taustalle.

Katsotaanpa sitten yhdessä, mitä kaikkea teittekään. Teittekö jotain muutakin? Sukelsitte, lensitte kuumailmapallolla... Hienoa, teillä oli kiva loma viime vuonna!

Sitten meidän pitäisi vähän miettiä, millä lähtisimme lomalle. Voisimmekin kuunnella yhden laulun. Tässä on laulu Viisi vauhtiveikkoa, jotka lähtivät liftaamaan. Olisiko se hyvä tapa matkustaa? Halvaksi se ainakin tulisi. Sitten vaan tänne keskelle laulamaan ja leikkimään!

Mitähän kaikkea me tarvitaan siellä lomalla? No ainakin vaatteita. Katsotaanpa tästä paperista, millaisia naisten, lasten ja miesten vaatteita voimme tarvita. Toistetaan yhdessä ja kirjoitetaan puhekielisiä sanoja sinne lisäksi.

Oho, nyt onkin jo ruoka-aika. Pidetään ruokatauko ja tullaan sitten jatkamaan suunnittelua.

Nyt voisitte miettiä kaverinne kanssa, mihin haluaisitte matkustaa tällä lomalla. Tässä on asioita, joita voitte suunnitella. Mihin matkustatte? Mitä pakkaatte mukaan? Mitä teette lomalla? jne. Kun suunnitelmanne on valmis, jokainen pari esittelee oman ideansa muille ja mietitään sitten yhdessä, mikä niistä olisi paras.

Onpa hyviä ideoita. Mutta jos me lähdetään ulkomaille, meidän pitää hankkia passi. Tässä on kaikille passihakemus. Nyt pari on poliisi ja hän kyselee sinun henkilötiedot hakemukseen. Sitten siihen tulee tietysti valokuva, jonka pari ottaa (piirtää)... Hyvä, nyt on kaikilla passi.

Sitten katsotaan taas matkaopaskirjaa. Siellä on sivulla 15 asioita, jotka pitäisi tietää, kun lähtee matkalle. Eli ensin varataan matka. Ostetaanko meno- vai meno-paluuliput? Sitten otetaan matkavakuutus. Mihin aikaan lento lähtee? Kun mennään lentokentälle, ensin pitää tehdä lähtöselvitys. Sitten mennään turvatarkastukseen. (Jne.) Teillähän oli siellä tehtäväkin sivulla 33, katsotaanpa se vielä yhdessä.

Olen vähän hajamielinen matkanjohtaja. Minulla kun menee aina nämä paperit sekaisin, niin voisitteko vähän auttaa? Minulla on tässä sanoja, jotka liittyvät hotelliin, lentokoneeseen, laivaan ja junaan. Voisitteko järjestää oikeat sanat näiden sanojen alle?

Hyvä, nyt ollaan niin ahkerasti suunniteltu matkaa, että mennäänpä vielä illaksi yhdessä baariin. Kuunnellaan yksi laulu ja katsotaan kuinka meidän käy. Tässä on laulu Lauantai-ilta... Ohhoh, hänelle kävi vähän huonosti, toivottavasti teille ei käy noin huonosti! Nähdään huomenna ja jatketaan matkan suunnittelua! Kiitos tästä päivästä!(Materiaaleina käytetty Suomen mestari 2 -kirjaa, Fröbelin palikat: Viisi vauhtiveikkoa, Suomi sujuvaksi 1, Oikeesti aikuisten, Mamba: Lauantai-ilta)

Aamulla ennen tämän session alkua tarkistimme kotitehtävät. Yleensä roolit jaetaan jo preludissa ja tekstissä voisi olla henkilöinä samoja ihmisiä, mutta tällä kertaa meillä ei ollut niin. Kotitehtäväksi annoin erilaisia ristikoita päivän aikana esiintyneistä uusista sanoista sekä kirjoittaa imperfektilauseita, jotka alkavat aika-sanoilla: Minuutti sitten... Eilen... Tänä aamuna...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti