tiistai 28. tammikuuta 2014

Matkaan!

Tervetuloa takaisin suunnittelemaan yhteistä matkaa! Ensin voisit vaihtaa kuulumisia vieruskaverin kanssa. Kysy häneltä, mitä hän teki eilen illalla ja miten hänen baari-iltansa sujui. Sitten katsotaan näitä matkasanoja, joita teidän piti koota 1) ristikkoon selitysten perusteella. Kun se on tehty, saatte etsiä itsellenne uuden kaverin. On hyvä tutustua muihinkin matkakavereihin. Jokainen saa yhden lapun. Toisella parilla on siis sana, toisella selitys. Mene istumaan uuden tuttavuutesi viereen.

Muistatteko vielä, mitä Mäkelän perheelle tapahtui lomalla? Aivan, vene meni rikki ja he myöhästyivät lennolta. Mitä he sitten tekivät? ... Hyvä, tehän muistatte hyvin, mitä heille tapahtui. Kuunnellaan vielä kerran tämä kertomus. (Tarkoitus oli tässä vaiheessa myös toistaa dialogi yhdessä, mutta unohdin...) Katsotaanpa vielä täältä matkaopaskirjasta sivua 32. Täällä on vastauksia, mutta teidän pitäisi parin kanssa miettiä, miten kysytte näitä asioita. 

Apua, nyt meillä on iso ongelma! Meidän matkakassa on yön aikana varastettu! Emme voikaan lähteä ulkomaille vaan meidän pitää nyt tyytyä kotimaan matkaan. Mennään siis junalla Rovaniemelle. Ainakin Lassi Laskettelija on tyytyväinen, kun pääseekin Lappiin! Lauletaan siis laulu 2) Yöjuna Rovaniemelle. Katsotaan ensin kerran video, jotta näette, mitä junassa tapahtuu. Sitten täydennetään lauluun puuttuvat sanat. Ja sitten kahvitauolle!

Mitäs matkatavaroita me tarvitaan? Tässä on 3) matkalaukku, jossa on erilaisia tavaroita. Mitä siellä Lapissa voisi tarvita? Jokainen saa valita laukusta kaksi esinettä, jotka haluaisi ottaa lomalle mukaan. Perustele, miksi otat juuri ne tavarat. 

Joo, totta kai hiihto- ja laskettelumonot otetaan mukaan. Myös pipo, villasukat ja lapaset tarvitaan ilman muuta. Mutta entäs kynttilä ja tulitikut muovipussissa? No joo, jos mennään metsäretkelle ja tehdään nuotio. Tarvitaankos tablettia? Metsään sitä ei kannata ottaa, kun ei siellä ole sähköäkään, mutta jos yövymme hotellissa, se on tietysti kätevä. Siellä on kartat ja kaikki. Sukkahousut ja kumisaappaat voi olla tarpeen ulkoillessa, mutta aurinkolaseja ja lippistä ei kyllä tähän vuodenaikaan tarvita. Lapissa ei tammikuussa paista aurinko vielä ollenkaan. Jos maaliskuussa mennään, tarvitaan jo aurinkolasitkin. Rahakukkaro? Totta kai. Pitäähän meidän ostaa tuliaisia...

Tässä on vielä 4) lista erilaisista tavaroista. Mieti nyt parin kanssa, mitkä viisi tavaraa otatte Lapin-matkalle mukaan. Kun olette tehneet valinnan, yrittäkää päästä toisen parin kanssa yhteisymmärrykseen viidestä tavarasta. Lopuksi katsotaan yhdessä, mitä otatte mukaan ja miksi. Makuupussi, kiikarit, huulirasva, villasukat ja rahaa. Kuulostaa järkevältä!

No, nyt teiltä saattaa puuttua vielä joitakin tavaroita. Pitää siis mennä tavarataloon ostamaan puuttuvat tavarat. Katsotaan ensin yhdessä, mitä asioita pitäisi tietää, kun mennään vaateostoksille. 5) Eri materiaalit, koot, värit jne. Tässä on vielä malli siitä, miten keskustelette myyjän kanssa. Sitten toinen on myyjä, toinen asiakas. Täällä on sovituskoppi.

Kun menette tavarataloon, tarvitsette muitakin tavaroita. 6) Kysykää myyjältä, missä eri osastot sijaitsevat. Parilla on eri tiedot kaupan pohjapiirroksesta. Neuvo parille, miten hän pääsee eri osastoille. Kun pohjapiirros on selvitetty, huomataan, että tavaratalossa onkin alennusmyynti. Kuunnellaan muutama kuulutus ja selvitetään, mitä täällä on tarjouksessa. Kirjoittakaa tiedot matkaoppaan sivulle 38 (kirjan kuunteluharjoitus).

Apua! Näit kaupassa varkaan! Mene kertomaan varkaan tuntomerkit myyjälle. Kerro, mitä hän varasti, minkä näköinen hän oli ja mitä hänellä oli päällä. Kirjan sivulla 35 on kuvia varasehdokkaista, myyjä yrittää arvata, kuka heistä oli varas.

Sitten voidaankin mennä tavaratalon ravintolaan syömään...

No niin, nyt päästään ostamaan matkalippuja. Täällä on neljä lippuluukkua eli tarvitaan neljä lipunmyyjää. 7) Tässä on myyjälle ohjeet, mitä asiakkaalle pitää sanoa ja tässä matkaliput, joihin kirjoitetaan mistä mihin matkustetaan ja milloin. Asiakas saa myös ohjeet, mitä hänen pitää sanoa. 

Hyvä, nyt on kaikilla matkaliput. Sitten voimmekin mennä junaan, mutta lauletaan ensin junalaulu. Kuunnellaan ensin kerran läpi, miten laulu menee. Ja sitten kaikki tänne laulamaan! (Riehaantuivat ihan oma-aloitteisesti leikkimään vauhdikkaasti piirileikkinä Pienen pieni veturi -laulua. :D)

Tässä onkin sitten juna (luokan keskellä). Kaksi penkkiä molemmilla puolilla. Voit valita, kenen vieressä istut, onko käytävä- vai ikkunapaikka. Junassa voit keskustella aikasi kuluksi vieruskaverin kanssa vaikkapa siitä, mitä hän teki eilen, viime talvena jne. (kotitehtävä). 

"Hyvää päivää hyvät matkustajat! Tämä on pikajuna 865 Helsingistä Rovaniemelle! Matkalippujen tarkastus, olkaa hyvä!" (Opettajalla kirppikseltä hankittu "konnarin asu" ja suu tötteröllä.) 

Jaahas, mitenkäs kun teillä on vain Tikkurila-Järvenpää-lippu? Olitteko Rovaniemelle menossa? Sitten teidän pitäisi kyllä ostaa uusi lippu. -- Valitettavasti luottokortti ei käy junassa. Teidän pitää poistua seuraavalla asemalla tai käydä ostamassa asemalta uusi lippu. Hyvä, teillä on ihan oikea lippu. Laitetaan siihen leima (nitojalla). 

Mutta mikäs jänis se tuolla puree porkkanaa? (Opiskelija käärinyt oranssin paperin rullalle ja pureskelee sitä.) Eikö kenelläkään olisi lainata hänelle rahaa, että pääsisi matkalle mukaan? Onpas monenlaista yrittäjää tässä junassa, onneksi muutamalla sentään on oikea lippu! 

Mitenkäs rouva Turisti on menossa Pietariin, vaikka teidän mies Timo Turisti on menossa Lappiin? Ahaa, onko hänellä toinen nainen? Vai kostatteko hänelle sen, kun hän eilen jätti teidät yksin? Ehkä yhteinen loma olisi hyvä juttu, voisitte ratkaista tämän aviokriisin...

(Matkanjohtaja palaa paikalle konduktöörin poistuttua.) Jaahas, mitenkäs matka sujuu? Kävikö konduktööri jo katsomassa liput? Ai kävi, hyvä juttu. Meillä on pitkä matka edessä, joten järjestin teille vähän puuhaa matkalle. Tässä on 8) yksi peli, jota voitte pelata aikanne kuluksi. Matkaopaskirjassa sivulla 38 on myös ideoita, mistä voitte keskustella. Siellä on kysymyksiä vaatteista, joilla voitte aloittaa keskustelun vieruskaverin kanssa, kuten Mikä on sinun lempivaate? tai Milloin viimeksi ostit uudet kengät?

Katsellaan vielä vähän ikkunasta 9) maisemia, kun ajellaan halki Suomen. Tutustukaa illalla tähän 10) hotellimainokseen ja etsikää siitä tärkeimmät tiedot, kuten milloin hotelli on rakennettu, mitä siellä voi tehdä jne. Ja koska minä unohdin varata hotellihuoneet, kirjoittakaa hotelliin sähköposti ja varatkaa itsellenne huoneet. Sitten voitte mennä makuuvaunuun yöksi nukkumaan.

Hyvää yötä, nähdään aamulla!

---

Käytetyt materiaalit: 

1) Hyvin menee 2 opettajan opas (tästä tehty sana ja selitys -kortit parinetsintään)
2) Ella ja Aleksi: Yöjuna Rovaniemelle
3) tyttäreni Hello Kitty -matkalaukku täynnä erilaista tarpeellista ja random-kamaa
4) kollegan tekemä tehtävä, jossa lista erilaisista tavaroista, joista valitaan viisi matkalle mukaan
5) Otetaan selvää -materiaalista vaatesanasto sekä dialogimalli (tähän voisi vielä koota vaaterekille oikeita vaatteita, jotta tilanteesta tulisi aidompi)
6) Hyvin menee 2 opettajan opas
7) itse laadittu dialogirunko A/B sekä netistä tulostettu VR:n lippupohja
8) pelipohjalla verbejä, tee imperfektilauseita eri persoonissa, oikea vastaus toisella paperilla
9) Youtube-video, jolla suomalaisia maisemia ja mukavaa musiikkia
10) Hyvin menee 2 -kirjasta Ylläs Saaga -hotellin mainos kirjoitettu uudestaan ja siihen liittyvä tehtävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti